Biszkopt z pianką owocową i truskawkami



Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Pianka:

  • 1 opakowanie śnieżki
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 dowolna galaretka owocowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki bądź inne owoce


Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo i po kolei pozostałe składniki (mąki można przesiać). Tortownice o średnicy 22 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy je w temp. 170*C przez 25 - 30 minut

Jedną dowolną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem i kiedy nasza galaretka będzie tężeć lecz nadal będzie płynna wlewamy i miksujemy ją razem z naszą śnieżką.

Kiedy masa nieco stężeje wylewamy ją na nasz biszkopt, układamy owoce i według przepisu zalewamy drugą tężejącą galaretką.

Smacznego :)

Share:

4 komentarze

Dziękuje za komentarz :)